Διαζύγιο – αποκτήματα

2129/2008 ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2129/2008 

ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγωγή διαζυγίου λόγω ισχυρού κλονισμού. Αίτημα της αγωγής, να κηρυχθεί λυμένος ο γάμος με αποκλειστική υπαιτιότητα της εναγομένης. Η έννοια της υπαιτιότητας στη νέα μορφή του ισχυρού κλονισμού στην έννομη σχέση του γάμου, μετά την τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου με το ν. 1329/1983, δεν αποτελεί μεν στοιχείο της έννοιας του ισχυρού κλονισμού της έγγαμης σχέσης, αλλά δεν είναι και άμοιρη συνεπειών, αφού εμπεριέχεται και φέρεται στη φράση «από λόγο που αφορά το πρόσωπο του εναγομένου ή και των δύο συζύγων».

 

12045/2005 ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

12045/2005

ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγωγή υπό αίρεση δεν επιτρέπεται. Είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα μια κύρια βάση της αγωγής, προκειμένου η αγωγή να μην απορριφθεί σαν απαράδεκτη. Αναγκαία προϋπόθεση γης γέννησης αξίωσης στο πρόσωπο του ενός συζύγου συμμετοχής στα αποκτήματα του άλλου συζύγου, είναι η ύπαρξη γάμου μεταξύ των συζύγων. Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα μπορεί να προβληθεί και κατά των κληρονόμων του συζύγου που πέθανε, όχι δε και αντίστροφα, εκτός εάν έχει αναγνωρισθεί συμβατικά ή έχει επιδοθεί αγωγή γι΄ αυτήν.

 

TOP

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο dikigoros.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Μάθετε περισσότερα