Δημοσιευμένες Αποφάσεις

Δικαστικές αποφάσεις επί υποθέσεων που η δικηγόρος Θεοδώρα Χατζηπαντελίδου - Δημητρακά χειρίστηκε με επιτυχία και αφορούν αντικείμενα που εμπίπτουν στους τομείς εργασιών του δικηγορικού γραφείου.

208/2014 ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

208/2014

ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Ανθρωποκτονία από αμέλεια. Θανατηφόρο τροχαίο. Παράσυρση πεζής από αυτοκίνητο σε αυτοκινητόδρομο. Αποκλειστική υπαιτιότητα πεζής, η οποία επιχείρησε να διασχίσει κάθετα το οδόστρωμα, φορώντας μαύρα ρούχα και ενώ ήταν νύχτα και έβρεχε. Απαλλαγή κατηγορουμένου.

 

1627/2007 ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1627/2007 

ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαιρεμένη ιδιοκτησία. Κοινά μέρη του όλου ακινήτου. Επί διαιρεμένης ιδιοκτησίας ο κύριός της γίνεται αυτοδικαίως και συγκύριος εξ αδιαιρέτου, κατ' ανάλογη μερίδα, πάνω στα κοινά μέρη του όλου ακίνητου και δικαιούται να κάνει απόλυτη χρήση αυτών, να προβαίνει σε επισκευή και συντήρηση τους, αρκεί να μην παραβλάπτει τα δικαιώματα των λοιπών συνιδιοκτητών, να μην μεταβάλλεται ο προορισμός αυτών, να μη μειώνεται από τη χρήση η ασφάλεια της οικοδομής και να μη δημιουργείται κίνδυνος για τη στατική ικανότητα αυτής. Κατασκευή αυθαιρέτου κτίσματος στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής.

13366/2017 ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ 13366/2017

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κτηματολόγιο. Ανακριβής πρώτη εγγραφή. Αρχική εγγραφή με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη». Κτήση κυριότητας επί των επιδίκων με τρόπο πρωτότυπο (χρησικτησία). Δημόσιες γαίες. Το γεγονός και μόνον ότι ενάγεται το Ελληνικό Δημόσιο, όπως απαιτείται εφόσον τα ακίνητα έχουν καταχωριστεί με δικαιούχο κυριότητας «άγνωστο ιδιοκτήτη», δεν προσδίδει στα επίδικα την ιδιότητα των δημόσιων κτημάτων, ώστε να οφείλει να αναφέρει τα περιστατικά εκείνα που θεμελιώνουν το κατά το άρθρο 78 του Οθωμανικού νόμου περί γαιών της 7 Ραμαζάν δικαίωμα διηνεκούς εξουσιάσεως  των  απώτερων  δικαιοπαρόχων της, που θα απαιτούνταν στην περίπτωση που τα επίδικα ακίνητα είχαν καταχωριστεί με δικαιούχο κυριότητας το εναγόμενο, ούτε εξάλλου είναι αυτή η νομική βάση της αγωγής.

178ΕΜ/2015 ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΥΡΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ 178ΕΜ/2015

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΥΡΟΥ

Διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής. Καταχώριση ακινήτου ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Δικαιούχος που απεβίωσε. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος του εμπράγματου δικαιώματος ήταν εν ζωή κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του Κτηματολογίου, δικαιούχος του εγγραπτέου δικαιώματος είναι ο αποβιώσας. Μη νόμιμο το αίτημα περί αναγνώρισης της κυριότητας, αφού αντικείμενο της συγκεκριμένης δίκης είναι απλώς η διαπίστωση της ύπαρξης της σχετικού εγγραπτέου δικαιώματος και η διόρθωση της ανακριβούς πρώτης εγγραφής, χωρίς τη διάγνωση οποιουδήποτε αμφισβητούμενου δικαιώματος. Διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων ακινήτου.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ:140046/6/9/156

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ:140046/6/9/156

Επιτροπή ενστάσεων Κτηματολογίου. Παλαιός αιγιαλός Θεσσαλονίκης. Δημόσιο Κτήμα ΒΚ168. Ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη αποβάλλουν τον πρώην κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και περιέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Η εδαφοκτησία έλαβε την τελική της μορφή μετά από πράξεις τακτοποίησης, αναλογισμού και ανακατανομής των οικοπέδων, με τις προτεινόμενες αποζημιώσεις τρίτων, αυτοαποζημιώσεις ήκαθορισμό τελικών τιμών μονάδας αποζημίωσης από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Αποζημίωση Ελληνικού Δημοσίου για τμήματα που εμπίπτουν στον παλαιό αιγιαλό. Καταβολή αποζημίωσης για τη συντέλεση της προσκύρωσης με αποτέλεσμα την εμπράγματη μεταβολή του δικαιώματος πλήρους κυριότητας. Αναρτηθέντες δικαιούχοι. Καλόπιστη κτήση, νομή και κατοχή από τους θιγόμενους ιδιώτες, οι οποίοι στηρίζουν το εκάστοτε δικαίωμά τους σε αδιάκοπη σειρά νόμιμων μεταγεγραμμένων τίτλων. Παραβίαση της αρχής της χρηστής Διοίκησης. Αναγνώριση κυριότητας έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Δέχεται εν μέρει την ένσταση του Ελληνικού Δημοσίου.

TOP

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο dikigoros.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Μάθετε περισσότερα